De gereformeerde kerk Vrijgemaakt van Amersfoort-Oost voert een actief en gedegen (jeugd) preventie- en integriteitsbeleid. Dat kreeg medio 2013 vorm in het ‘protocol seksueel misbruik binnen de gemeente’ gecombineerd met de ‘instructie Interne Vertrouwenspersoon’ (Protocol)

Hierin spreekt de kerkenraad uit te streven naar een gemeente-breed bewustwordingsproces m.b.t. het kwaad van seksueel misbruik, teneinde het onderwerp uit de taboesfeer te halen en beter bespreekbaar te maken. Dit kan onder andere door middel van prediking, voorlichting, het aanbieden van lectuur, wijkoverleg, gemeenteavonden en gespreksgroepen.

Dat heeft vorm gekregen in:

1. De aanstelling van IVP-ers binnen de gemeente. Zij maken deel uit van een breed netwerk van IVPers in Eemland (Amersfoort eo van GKV, NGK en CGK)
  2. Een presentatie aan ouderlingen, diakenen, jeugdwerkers pastoraat- en bezoekersteam.
  3. Regelmatige publicaties in het kerkblad over dit onderwerp
  4. Beleidsbeslissing voor het hanteren van een VOG voor vastgestelde taakhouders binnen de kerkelijke gemeente (Beslissing kerkenraad invoering VOG)
  5. Het ontwikkelen en  invoeren van een gedragscode voor taakhouders in de gemeente. (Gedragscode)

Interne Vertrouwenspersonen