Vintage

vintageIn het boekje over liturgie ging het ook over vintage. Wat is vintage? Je hebt vintage-wijn. Dat is dan wijn van een goed jaar. Vintage is ook een chique woord voor tweedehands. Vintage-kleding, bijvoorbeeld. Maar dan niet zomaar tweedehands, maar nog steeds mooi en waardevol. Ook al is het van jaren geleden, toch zie je dat het klasse uitstraalt. Vintage is niet onderhevig aan mode of aan trends. Mode is (erg) tijdelijk. Vintage stijgt boven mode uit. Het is blijvend mooi en duurzaam.

Dat woord past ook mooi bij “liturgie”. Er zijn psalmen, er zijn liederen, er is muziek, die blijvend mooi is. Niet onderhevig aan de mode en de cultuur. Niet alleen muzikaal mooi. Maar ook omdat zij de diepste snaren van een mensenhart beroeren. Juist daarom zijn er liederen en is er muziek, die nooit voorbijgaat. Niet alleen klassieke muziek, maar ook populaire muziek.

Wat dat betreft heeft de kerk een enorme schat aan muziek en liederen in huis. Sommige psalmen en liederen blijf je zingen. En in onze tijd worden er veel nieuwe liederen gemaakt. Sommigen zing je een paar keer. Anderen bewijzen zichzelf en blijven. Worden vintage.

Net zoals het evangelie zelf. Dat is een boodschap van een goed jaar. Het evangelie over Gods liefde door Jezus blijft een mensenhart beroeren. Oud, maar toch steeds nieuw. Vintage.

Auteur: At Kramer

Geef een reactie